Instytucja zapowiedzi w aktualnym porządku prawnym Kościoła katolickiego w Polsce - Dappa, Rafał (Ius Matrimoniale, 2020)
Zgodnie z kan. 1067 KPK «Konferencja Episkopatu powinna wydać normy dotyczące egzaminu narzeczonych, zapowiedzi przedmałżeńskich oraz innych odpowiednich środków do przeprowadzenia badań przed zawarciem małżeństwa, aby proboszcz pilnie ich przestrzegając mógł przystąpić do asystowania przy małżeństwie». Mając na uwadze znowelizowane przez Konferencję Episkopatu Polski normy prawne dotyczące przygotowania do małżeństwa oraz ochrony danych osobowych niniejszy artykuł systematyzuje temat zapowiedzi przedmałżeńskich w aktualnym porządku prawnym Kościoła katolickiego w Polsce.