Zaburzenia nastroju jako przyczyna niezdolności osoby do podjęcia istotnych obowiązków małżeńskich - Nowakowski, Bartosz (Ius Matrimoniale, 2021)
W artykule omówiono wpływ zaburzeń nastroju na niezdolność osoby do podjęcia istotnych obowiązków małżeńskich. Najpierw autor przedstawia dwa podstawowe typy omawianego zjawiska: typ depresyjny i typ maniakalny. Następnie aplikuje omówione zjawisko do kanonicznego prawa małżeńskiego, dotyczącego procesów o stwierdzenie nieważności małżeństwa.