Zakupoholizm (oniomania) w odniesieniu do niezdolności wyrażenia ważnej zgody małżeńskiej - Adamczyk, Jerzy (Ius Matrimoniale, 2022)
Celem artykułu jest ukazanie zagadnienia zakupoholizmu w odniesieniu do niezdolności wyrażenia ważnej zgody małżeńskiej. W jego pierwszej części podjęto próbę zdefiniowania i opisu zjawiska kompulsywnego kupowania. W części drugiej szeroko scharakteryzowano kompulsywnie kupujących i skutki tego uzależnienia, natomiast część trzecia została poświęcona problematyce zakupoholizmu w odniesieniu do zdolności osoby do podjęcia istotnych obowiązków małżeńskich. Należy skonstatować, że osoba dotknięta ciężkim zakupoholizmem nie jest w stanie zawrzeć ważnego kanonicznie małżeństwa.