Instytucja małżeństwa w porządku kanonicznym Kościoła Anglii - Kilanowski, Igor Michał (Ius Matrimoniale, 2022)
Artykuł prezentuje instytucję małżeństwa w anglikańskim porządku praw- nym. Wychodząc od prawno-porównawczej analizy małżeństwa w prawie kanonicznym anglikańskim i katolickim, przedstawione zostaną kwestie sakramentalności związku małżeńskiego, religijno-państwowego charakteru małżeństw anglikańskich oraz spo- sobów zawarcia małżeństwa ze skutkami cywilnymi w brytyjskim porządku prawnym. Przedmiotem analizy jest także orzeczenie nieważności małżeństwa anglikańskiego oraz orzeczenie rozwodu – instytucji nieznanej w katolickim prawie kanonicznym. Podsu- mowanie stanowi porównanie instytucji małżeństwa w prawie kanonicznym Kościoła rzymskokatolickiego oraz Kościoła Anglii.