The altars of the Holy Trinity Church of the former Bernardine Convent in Kaunas from the 17th century until 1864: an Outline of the Research - Vasiliauskienė, Aušra (Artifex Novus, 2023)
Prezentowany artykuł, poświęcony dawnej świątyni Bernardynek (aż do zamknięcia w 1864). sporządzono na podstawie zachowanych źródeł i zabytkowej tkanki zespołu ołtarzowego kowieńskiego kościoła pw. Świętej Trójcy. Główny akcent położono na ikonografię i religijne treści ołtarzy, stawiając za cel rekonstrukcję wezwań zespołu ołtarzy w kontekście duchowości i życia bernardynek oraz nowożytnej sztuki kościelnej.