Historia koszar kawaleryjskich przy Łazienkach Warszawskich w latach 1918-1945: The history of cavalry barracks near the Łazienki Park in Warsaw in the years 1918–1945 - Chrósny, Weronika (Artifex Novus, 2020)
W artykule została przedstawiona historia koszar kawaleryjskich, znajdujących się w pobliżu Ogrodu Królewskiego - "Łazienki Warszawskie" w latach 1918-1939. Metodologia zastosowana w tekście opierała się na zapisach archiwalnym i bibliotecznych, analizie materiałów kartograficznych i zdjęciach lotniczych. Autorka opisała koszary kawalerii w Warszawie, w których stacjonował 1 Pułk Kawalerii i 1 Dywizjon Artylerii Konnej, podkreślając wszystkie przemiany przestrzenno-architektoniczne, które miały miejsce w koszarach przed II wojną światową. Artykuł jest pierwszym tego typu opracowaniem, które prezentuje bardziej szczegółowo historię tych budynków wojskowych. The article describes the history of cavalry barracks, located near the Royal Garden „Łazienki Warszawskie” in Warsaw in the years 1918-1939. The methodology used in the text, was based on an archival query, a library query, analysis of cartographic materials and aerial photographs. The author showed the history of cavalry barracks in Warsaw in which 1 Cavalry Regiment and 1 Squadron of Horse Artillery were stationed, emphasizing all spatial transformations that took place in the barracks before World War II. The article is the first to describe in greater detail the history of these military buildings.