„Przyjąć Chrystusa w uchodźcach”. Wybrane projekty Caritas Diecezji Ełckiej realizowane wobec ukraińskiego kryzysu uchodźczego w roku 2022 - Sawicki, Ryszard (BIBLIOTEKA TEOLOGII STOSOWANEJ Prawda, wolność, religia, 2025)
Kwestia migracji i uchodźctwa jest niezwykle aktualna w obliczu europejskiego kryzysu migracyjnego i ukraińskiego kryzysu uchodźczego wskutek działań wojennych w Ukrainie. Zagadnienie stanowi ogromne wyzwanie dla państw, społeczeństw i Kościoła katolickiego. Agresja Federacji Rosyjskiej na niepodległą Ukrainę zmieniła sytuację geopolityczną w Europie. Stała się także swoistym egzaminem z człowieczeństwa dla polskiego narodu i organizacji pozarządowych niosących pomoc humanitarną. Artykuł prezentuje biblijne aspekty migracji i uchodźctwa oraz społeczne nauczanie Kościoła w tym zakresie. Prezentuje także wybrane projekty Caritas Diecezji Ełckiej zrealizowane w 2022 r. na rzecz uchodźców z Ukrainy, którzy po 24 lutego 2022 r. znaleźli się na terenie diecezji ełckiej. Artykuł opisuje formy pomocy, które w ramach tych projektów zaoferowane zostały ukraińskim uchodźcom.