Znak czasu a praktyka miłości ewangelicznej. Studium z teologii stosowanej - Przybyłowski, Jan Kazimierz (BIBLIOTEKA TEOLOGII STOSOWANEJ Prawda, wolność, religia, 2025)
Artykuł przedstawia teorię i praktykę miłości chrześcijańskiej zwią zaną ze znakami czasu z perspektywy teologii stosowanej. Odczytanie znaków czasu wymaga uwzględnienia prawdy objawionej, której pełnym przekazem jest Ewangelia. Kościół, który jest powołany przez Chrystusa do głoszenia Ewangelii, powinien współpracować ze światem w realizacji nowego przykazania miłości. Ta współpraca powinna prowadzić do jedności, której ostatecznym celem jest zbawienie wszystkich ludzi. To jedność jest zatem „ukrytym fundamentem” istnienia Kościoła i świata, a ostatecznym celem jest „miasto Boże”, do którego każdy człowiek podąża drogą prawdy i miłości oraz czynienia dobra.