Poznaj, KIM jesteś, zamiast siebie wymyślać : Propozycja modelu integralnej formacji dorosłych - Jankowska, Mira (BIBLIOTEKA TEOLOGII STOSOWANEJ Prawda, wolność, religia, 2025)
Trudność odkrycia własnej tożsamości jest nie tylko związana z zawirowaniami we współczesnym świecie. Zadanie poznawania siebie jest złożonym i trudnym procesem rozłożonym na całe życie. Człowiek, który wie, kim jest i co się składa na jego wyjątkowość osobową, nie tylko będzie świadomym obywatelem, pracownikiem, rodzicem, katolikiem, ale będzie też umiał wspierać innych. Jednostkowe nawet działania w tej sferze przełożą się na kolejne pokolenia.