„Uwięzieni w bańce”. Teologia pastoralna wobec algorytmów filtrujących treści. - Kłonowski, Adam (BIBLIOTEKA TEOLOGII STOSOWANEJ Prawda, wolność, religia, 2025)
Wolność, której pragnie niemal każdy, stała się dobrem deficytowym, zaś sam człowiek został zamknięty w różnego rodzaju „cyfrowych bańkach” ograniczających go jedynie do własnego wyobrażenia świata. Niniejszy artykuł jest więc próbą wskazania sposobów zachowania wolności pomimo wysoce prosperujących baniek filtrujących i informacyjnych. Został on opracowany przy pomocy narzędzi teologii pastoralnej i nauk pomocniczych, natomiast jego istotnymi komponentami są: 1) przybliżenie informacji na temat algorytmów filtrujących treści; 2) zwrócenie uwagi na problem bańki informacyjnej i filtrującej; oraz 3) przedstawienie podejmowanego zagadnienia w perspektywie teologii pastoralnej.