"Muzyczny" Słowacki i muzyka pisana do dzieł Słowackiego - Seweryn, Agata (Colloquia Litteraria, 2006)
Artykuł podejmuje problematykę muzyczności dzieł Słowackiego oraz muzyki, komponowanej do jego wierszy.