"Anioł ognisty - mój anioł lewy..." Co by było, gdyby wiersz Słowackiego okazał się dłuższy? - Szczeglacka-Pawłowska, Ewa (Colloquia Litteraria, 2006)
Artykuł podejmuje problem edycji wiersza Słowackiego "Anioł ognisty - mój anioł lewy..." i związane z nią zagadanienia interpretacyjne.