Jak wydać wszystkie wiersze Juliusza Słowackiego? Rozważania nad edytorskim "kanonem" wierszy Słowackiego. Część I - Troszyński, Marek (Colloquia Litteraria, 2006)
Artykuł podejmuje refleksję nad możliwymi sposobami wydania wierszy Słowackiego.