„klęczy Powietrze Ogień Ziemia Woda” Niepublikowana ekfraza ks. Janusza Stanisława Pasierba - Korpysz, Tomasz (Colloquia Litteraria, 2016)
W artykule po raz pierwszy opublikowano wiersz ks. Janusza St. Pasierba "chrzcielnica" oraz dokonano jego interpretacji.