Jeszcze o Ucieczce Mickiewicza. (Nie)prostoduszne pytanie o „worek do roboty” - Burta, Małgorzata (Colloquia Litteraria, 2025)
Artykuł dotyczy ballady Adama Mickiewicza pt. Ucieczka. We wstępie przypomina informacje na temat genezy i pierwodruku utworu w tomie The Poetry by Adam Mickiewicz. Five volumes in one with the author's portrait. New enlarged and reworked edition (the first volume of the „New Polish Parnas" series), Warsaw-Poznań 1832. The edition includes a reprint of five volumes historical novels, sonnets and, at the end of the Appendix, first edition of the ballad The Escape. Artykuł odnosi się do dotychczasowej literatury przedmiotu na temat ballady i koncentruje się przede wszystkim na pomijanym detalu z dialogu upiornego kochanka z Panną z wersu nr 83: „Czy to worek do roboty?”. Interpretuje detal w świetle odpowiedzi Panny (wers 84: „Nie, to jest Ołtarzyk złoty”) oraz tegumentologii (oprawoznawstwa) jako sakwową oprawę książki do nabożeństwa.