"Ja córka jestem rycerzy..." (Kilka słów o bohaterze "Zawiszy Czarnego" Juliusza Słowackiego - Banul, Katarzyna (Colloquia Litteraria, 2006)
Artykuł podejmuje problematykę interpretacji dramatu Słowackiego "Zawisza Czarny"