Isabella Cortese – czyli alchemia urody. Kobiece piękno w traktatach włoskich XVI w. - Pietrzak-Thébault, Joanna (Colloquia Litteraria, 2009)
Artykuł podejmuje problematykę kobiecego piękna w traktatach włoskich XVI wieku na przykładzie Isabelli Cortese.