Wielokulturowy postliberalizm – kwestia tożsamości - Sealy, Thomas (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2022)
Realia wielokulturowości, czy zróżnicowania kulturowego i religijnego, we współczesnych społeczeństwach Europy Zachodniej są istotnym aspektem postliberalizmu. Fakt ten sprowokował nowy sposób myślenia o pożądanych sposobach zarządzania pluralizmem oraz uwzględnienia, zintegrowania i włączania mniejszości – w szczególności tych, które są postrzegane jako sprzeczne z liberalnymi wartościami świeckimi, ponieważ wyznają bardziej konserwatywne społecznie, nieliberalne (a nawet ograniczające) wartości. W Wielkiej Brytanii wielokulturowość pojawiła się jako teoretyczny i polityczny odzew na ten postliberalny dylemat. Artykuł najpierw pokazuje ten odzew oraz przedstawia, w jaki sposób pokrywa się on z postliberalnymi problemami i zasadami, po czym skupia się na tym, jak religia wpisuje się w ten obraz jako ważny nurt w myśli wielokulturowej i postliberalnej. Artykuł wykazuje, że teoria wielokulturowości wymaga nowego myślenia o religii jako części polityki postliberalnej oraz że teoria ta posiada już potrzebne do tego zasoby.