Lewicowa ofensywa w Unii Europejskiej - Grosse, Tomasz Grzegorz (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2022)
Artykuł ma trzy główne cele badawcze. Po pierwsze, pokazać założenia strategii proponowanej przez myślicieli lewicowych pod koniec XX wieku. Po drugie, założenia teoretyczne i filozoficzne tej strategii zostaną skonfrontowane z praktyką funkcjonowania ugrupowań lewicowych w Parlamencie Europejskim i innych instytucjach UE, zwłaszcza po wybuchu kryzysu w strefie euro po roku 2010. Po trzecie, wcześniejsze rozważania zostaną podsumowane z perspektywy globalnej i europejskiej. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy ofensywa lewicy widoczna w UE w drugiej dekadzie XXI wieku może przyczynić się do sukcesu tej formacji oraz do uzdrowienia projektu europejskiego.