Organizacje motywowane wiarą jako inicjatorzy wzrostu. Wkład szkoły średniej Alfagems w Morogoro (Tanzania) - Jarosz, Tadeusz; Komba, Emmanuel (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2022)
Opracowanie stanowi próbę ukazania wpływu pierwiastka religijnego na wzrost, który dokonuje się w warunkach rozwijającego się kraju. Ze względu na liczne trudności w definiowaniu pola badawczego w punkcie wyjścia założono, że prorozwojową działalność Organizacji Motywowanych Wiarą (FBO) należy ujmować jako immanentną część społeczno-ekonomicznych procesów wzrostu. Wraz z wyznaczeniem określonego celu rozwojowego, członkowie określonej FBO zaczynają oddziaływać na swoich świeckich partnerów, a oddziaływania te pozostają pod stałym wpływem impulsów wyłaniających się z wnętrza sfery religijnej. Jak zostało to wykazane, działania te prowadzą do wymiernych celów (wyniki egzaminów państwowych).