Wielkie migracje a przyszłość Europy - Delsol, Chantal (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2017)
Chantal Delsol ukazuje wyzwania związane z masowymi migracjami do Europy jako tragiczny konflikt polityki i moralności. Z politycznego punktu widzenia rząd powinien chronić swoje społeczeństwo przed napływem imigrantów. Z moralnego punktu widzenia, społeczeństwa – zwłaszcza bogate – nie powinny zamykać drzwi przed ubogimi migrantami. Autorka wskazując na problemy, w tym ideologiczną obłudę, współczesnego dyskursu o migracji, ukazuje drogi wyjścia z tego, wydawałoby się nierozwiązywalnego, dramatu.