Prawa człowieka w społeczeństwie zsekularyzowanym - Eijk, Willem Jacobus (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2023)
Artykuł porusza kwestię stosunku Kościoła katolickiego do doktryny praw człowieka. Doktryna ta została wypracowana pierwotnie na gruncie katolickiej refleksji towarzyszącej zjawisku podbojów kolonialnych. Jej zastosowanie w kontekście pokoju westfalskiego i rewolucji francuskiej spowodowało, iż Kościół się od niej zdystansował. Ponowny powrót nastąpił wraz z osobą Jana XXIII i Soborem Watykańskim II. Papież Jan Paweł II okazał się szczególnie ważnym promotorem praw człowieka. Jednakże w okresie, w którym Kościół oficjalnie udzielił wsparcia doktrynie praw człowieka, w świecie zachodnim zaszły znaczące zmiany, w dużej mierze spowodowane sekularyzacją. Skutkiem tego sposób interpretacji praw człowieka uległ zasadniczej zmianie. To z kolei sprawiło, że sekularne rozumienie praw człowieka, które dominuje zachodnią politykę, jest coraz bardziej odległe nie tylko od ich katolickiej interpretacji, lecz także od ich pierwotnego brzmienia zawartego w Powszechnej Deklaracji ONZ.