Jan Paweł II i poszanowanie kultur lokalnych - Franck, María Inés (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2023)
Zagadnienia związane z kulturą były niewątpliwie jedną z wiodących kwestii podejmowanych podczas pontyfikatu Jana Pawła II. W niniejszym artykule dokonano przeglądu głównych definicji kultury, jakie zostawił nam w spuściźnie polski Papież, wiążąc je z tożsamością narodów. W tym samym rozumieniu dokonano zwięzłej analizy zjawiska globalizacji, rozwiniętej przez Jana Pawła II, a zakończono krótkim odniesieniem do wpływu tego zjawiska na kultury lokalne.