Dylematy polskich migrantów w Wielkiej Brytanii w związku z Brexitem i migracją powrotną - Fel, Stanisław; Kozak, Jarosław; Wodawski, Marek; Isański, Jakub (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2023)
W artykule autorzy przedstawiają ustalenia oparte na wynikach ilościowych badań socjologicznych przeprowadzonych jesienią 2019 roku na próbie 620 polskich migrantów mieszkających w Londynie, Oksfordzie i Swindon. Badanie przeprowadzono za pomocą kwestionariusza grupowego. Głównym celem było ustalenie, czy zamierzają oni wrócić do Polski i kiedy. Zidentyfikowano kilka istotnych czynników wpływających na ich wybory. Są to: długość pobytu w Anglii, sytuacja finansowa, znajomość języka angielskiego, zdolność asymilacji kulturowej, tęsknota za rodziną i ojczyzną oraz troska o religijne wychowanie dzieci. Kwestie religijne, choć wspominane, nie są dominujące; jednak głębsza analiza statystyczna pozwala na wydobycie szerszego, religijnego kontekstu motywacji powrotu. Należy do nich m.in. utrzymywanie poprzez parafię więzi z krajem pochodzenia i pielęgnowanie kultury ojczystej.