Z troską o Kościele (ludowym) i o Polsce z nim związanej - Dylus, Aniela (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2019)
Artykuł jest poświęcony analizie kondycji i potencjału Kościoła katolickiego w Polsce. Kościół, rozumiany jako Kościół ludowy, był na przestrzeni dziejów nierozerwalnie związany z tożsamością narodową Polaków. Jednakże pojawiające się symptomy sekularyzacji oraz oznaki neopogaństwa w Kościele skłoniły autorkę do podjęcia refleksji nad procesami zachodzącymi w Kościele w Polsce. W artykule poruszone zostały zagadnienia relacji Kościoła i państwa, poprzez omówienie możliwych scenariuszy sekularyzacji państwa polskiego, czynników przyspieszjących odchodzenie wiernych od Kościoła, słabych i mocnych stron Kościoła oddziaływujących na społeczeństwo, których mogła doświadczyć religijność ukształtowana w Kościele ludowym. Aktualne badania statystyczne wskazujące określone tendencje i trendy, stały się przyczynkiem do podjęcia próby odpowiedzi na pytanie dotyczące możliwości zatrzymania negatywnych procesów zachodzących w Kościele. Przedstawiony artykuł analizuje zjawisko spadku dynamiki praktyk religijnych oraz innych symptomów słabnącej pozycji Kościoła.