O prawie naturalnym jako ewentualnym normatywnym punkcie odniesienia w procesach prawodawczych - Szlachta, Bogdan (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2020)
W epoce nowożytnej jedynym wyznacznikiem słuszności prawa jest uchwalenie go przez władzę zgodnie z procedurami. Czy klasyczna teoria prawa naturalnego przestała mieć już znaczenie? Autor powołując się na współczesne wypowiedzi papieży i dokumenty Kościoła katolickiego analizuje jakie znaczenie prawo naturalne ma dzisiaj z punktu widzenia normatywnego i dlaczego właśnie w czasach obecnych ma ono znaczenie szczególne także w świecie wielokulturowym.