Credo-baptyzm i polityka wyznaniowa. Rozdział Kościoła od państwa, wolność i tolerancja religijna w pismach pierwszych baptystów - Prostak, Rafał (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2020)
Celem niniejszego opracowania jest rekonstrukcja związków między baptystycznym rozumieniem chrztu i Kościoła a polityką wyznaniową promowaną przez pierwszych baptystów – przez Thomasa Helwysa [autora A Short Declaration of the Misery of Iniquity (1612)] i Johna Murtona [autora Persecution for Religion Judged and Condemned (1615)], liderów kongregacji ze Spitalfields, pierwszej wspólnoty baptystycznej w Królestwie Anglii, oraz, nieco mniej znanego, Leonarda Bushera, który najpewniej do tej wspólnoty należał, a którego Religion’s Peace; a Plea for Liberty of Conscience (1614) jest pierwszym traktatem w obronie wolności religijnej autorstwa baptysty.