Pomocniczość w koncepcji społecznej gospodarki rynkowej - Dylus, Aniela (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2021)
W artykule została opisana kompleksowo zasada pomocniczości znana również pod nazwą: subsydiarność i jej roli we współczesnym modelu gospodarki jakim jest Społeczna Gospodarka Rynkowa. Zasada pomocniczości wpierw wypływa z przyjętych zasad etycznych takich jak wolność i sprawiedliwość. Dopiero przy takim założeniu można rozważać jej rolę, także w modelu Społecznej Gospodarki Rynkowej. Tekst podejmuje zagadnienie roli pomocniczości w porządku państwowym i gospodarczym a także aktualność tej myśli.