Polska debata o imigracji w perspektywie politologii religii - Gierycz, Michał (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2017)
Artykuł opisuje i analizuje istotną przemianę w podejściu do obecności argumentu religijnego w polskiej debacie publicznej (zwłaszcza w środowiskach liberalno-lewicowych), następującą po wezwaniu Kościoła przez Papieża Franciszka do otwartości na imigrantów. Autor broni tezy, że odwołanie do autorytetu Kościoła świadczy nie tyle o akceptacji publicznej roli Kościoła przez te środowiska liberalno-lewicowe, ile o instrumentalizacji religijnego argumentu. Artykuł ukazuje przy tym, że stosowanie zinstrumentalizowanego argumentu religijnego wpisywać się może w logikę separacji państwa i Kościoła.