Obecność islamu jako wyzwanie dla chrześcijan Europy - Grosfeld, Jan (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2017)
Przedmiotem zainteresowania autora jest wyzwanie, jaki stanowi rosnąca obecność muzułmanów w zsekularyzowanej i zdesakralizowanej Europie dla chrześcijan i przyszłości chrześcijaństwa na tym subkontynencie. Refleksja prowadzona w duchu pytania: Co dane zjawisko czy proces oznacza dla nas? należy do serca tradycji judeochrześcijańskiej. Możemy postrzegać ten problem w ramach szerszego wyzwania, jakie dla chrześcijan i Kościoła stanowi lęk w ogóle. Autor wskazuje, że gościnność stanowi jeden z podstawowych nakazów życia żydowskiego i chrześcijańskiego. Jest ona głęboko  zakorzeniona w wizji antropologicznej, która ukształtowała europejską tożsamość. Zarazem jednak postawa gościnności, otwartości zderza się z zasadami społecznego bezpieczeństwa i – jakże często – z ideą sprawiedliwości dominującej w naszej kulturze. Symptomy tych sprzeczności są dobrze widoczne na przykładzie polityki integracji kulturowej skierowanej ku wcześniejszym, a tym bardziej obecnym falom imigracji muzułmańskiej. Autor broni tezy, że przyszłość europejskiej tożsamości i chrześcijaństwa w Europie zależeć będzie od tego, w jaki sposób „wykorzystają” islamską obecność i presję.