Uprawnienia/prawa, godność i demokracja liberalna. Na marginesie tekstu Kardynała Gerharda Müllera "The Popes as Guardians of human dignity" - Szlachta, Bogdan (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2023)
Pojęcie godności człowieka było już szeroko dyskutowane. Kardynał Gerhard Müller ponownie zwrócił się do tej kategorii, aby wyjaśnić jej znaczenie dla refleksji katolickiej, podkreślić jej rolę w nauczaniu papieży XX wieku i wydobyć ją na światło dzienne w związku z narastającymi sporami dotyczącymi możliwości/zasadności „poprawiania natury ludzkiej”. Historycy myśli politycznej interesują się tymi sporami i postrzegają je – o ile są one prowadzone w oparciu o kategorie wypracowane głównie w refleksji zachodniej – nie jako nowe, ale raczej osadzone w dawnych polemikach, odwołujące się do starych podejść, zwłaszcza tych, które są panujące dzisiaj. Celem niniejszego artykułu, na tle wspomnianej dysputy, jest ukazanie zasadniczych napięć pomiędzy dominującą tradycją liberalną – która, jak podnosi artykuł, jest heterogeniczna – a podejściem preferowanym przez papieży.