Nauczanie Jana Pawła II a paradoksy prawa do życia w międzynarodowym dyskursie praw człowieka - Lafferriere, Jorge Nicolás (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2023)
Prawo do życia odgrywa unikalne i nadzwyczajne znaczenie w międzynarodowym prawie ochrony praw człowieka. Jednocześnie jednak prawo to boryka się z nowymi zagrożeniami i sprzecznościami. W niniejszym artykule omówię paradoksy dotyczące momentu, w którym rozpoczyna się prawna ochrona istoty ludzkiej; tendencji dostosowywania punktu początkowego życia do interesów biotechnologicznych; manipulacji językiem, jak również relatywizacji prawa do życia i roszczeń do usprawiedliwiania aborcji i eutanazji jako wymogu prawa do życia. Przedstawię ocenę tych paradoksów w świetle Magisterium Jana Pawła II i zakończę omówieniem czterech oznak nadziei i zaangażowania w odniesieniu do ochrony prawa do życia, które pojawiają się na początku XXI wieku.