Prawa człowieka a wielostronna dyplomacja. Perspektywa Dykasterii ds. Integralnego Rozwoju Człowieka w zakresie prawa do życia - Jeangey, Christine (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2020)
W artykule opisuje wkład i działania Papieskiej Dykasterii ds. Promowania integralnego rozwoju człowieka. Stolica Apostolska jako podmiot prawa międzynarodowego bierze udział w wielostronnych negocjacjach, zwłaszcza w organizacjach międzynarodowych takich jak Organizacja Narodów Zjednoczonych podejmując konkretny wysiłek na rzecz promowania prawa do życia, które dzisiaj jest często negowane lub wręcz zwalczane jako ograniczenie innych (fałszywych) praw uznanych za nowe prawa człowieka.