Międzynarodowy Trybunał Karny a katolicka nauka społeczna - Czarnetzky, John M. (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2020)
Międzynarodowy Trybunał Karny stanowi rezultat dziesięcioleci powojennej presji, aby ustanowić stały trybunał właściwy dla najbardziej odrażających zbrodni przeciwko ludzkości. Pomimo szlachetnych celów jego architektów, MTK nie był skuteczny w ściganiu takich przestępstw. Autor twierdzi, że przyczyny nieskuteczności Trybunału były oczywiste od jego powstania z powodu stanowiącego fundament Trybunału błędnego poglądu na osobę ludzką i społeczeństwo. Korzystając ze spostrzeżeń katolickiej doktryny społecznej, ten artykuł analizuje błędną antropologię społeczną, która jest podstawą projektu Trybunału, i sugeruje możliwe korekty oparte na prawidłowym rozumieniu osoby ludzkiej i społeczeństwa ludzkiego.