Twórcze napięcie między religią a polityką i espistemologiczne pokusy jego redukcji na gruncie nauk o polityce. Pamięci prof. Ernsta-Wolfganga Böckenfördego - Sowiński, Sławomir (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka, 2021)
Słynny „paradoks Böckenfördego” może prowadzić do pytania: czy współczesne nauki o polityce potrafią uchwycić wartość strukturalnego napięcie między religią a polityką? I w polityce, i w świecie religii dostrzec można tendencję do redukcji tego napięcia, albo poprzez próbę utożsamiania polityki z religią, albo poprzez ich całkowite separowanie. W wymiarze epistemologicznego tendencję do redukcji tego napięcia dostrzec można także w naukach o polityce, choć w różnych stopniu występuje ono w ujęciach: funkcjonalistycznym, instytucjonalnym, czy historycznym.