The Lion Against the Eagle: A Critical Appraisal of the Anti-Imperial Reading of Paul - Kowalski, Marcin (Collectanea Theologica, 2023)
Artykuł stanowi syntetyczną analizę krytyki imperialnej w listach św. Pawła. Autor rozpoczyna od ukazania wszechobecności i charakteru kultu imperialnego w czasach apostoła. Następnie naświetla miejsca w listach św. Pawła, które zazwyczaj wiąże się z antyimperialną retoryką Pawła. W kolejnej części poddaje krytyce argumenty wysuwane za obecnością skryptu antyimperialnego we wskazanych listach. W konkluzjach autor krytycznie odnosi się do metodologii i przesłanek krytyki imperialnej, która zasadniczo lekceważy kontekst argumentacyjny Pawła, odwołuje się do problematycznego „ukrytego zapisu” i bywa mocno zideologizowana. Według autora apostoł nie walczy z Imperium, akceptując jego instytucje i porządek społeczny oraz próbując je zmieniać od środka. Choć Paweł świadomie nie operuje skryptem anty-imperialnym, Dobra Nowina i zakładane przez niego wspólnoty posiadają jednak anty-imperialny potencjał. To sprawia, że autor ostatecznie opowiada się za ostrożnym zastosowaniem krytyki imperialnej, która może służyć lepszemu zrozumieniu tła kulturowego Nowego Testamentu i przesłania listów św. Pawła.