Theological Reflections on Matthew 19:16–26 in Nurturing the Giving Ministry of Generation Z - Gultom, Joni Manumpak Parulian (Collectanea Theologica, 2024)
Niniejsze studium ma na celu rozważenie Mt 19,16–26 jako teologicznej oferty wspierającej zdolność praktyki dawania pieniędzy w służbie duchowej pokolenia Z. Ma to na celu antycypację teologii dobrobytu, która jest często nadużywana, oraz egoistycznego zarządzania bogactwem. Niniejsza refleksja teologiczna jest niezbędna do zrozumienia, że pokolenie Z postrzega rozwój duchowy oddzielnie od praktyki błogosławienia. Skutek jest taki, że pokolenie Z musi bardziej dbać o wspieranie funduszy na działalność duchową i usługi wokół siebie. Zastosowaną metodą badawczą jest opisowe podejście jakościowe poprzez konstruktywną analizę dyskursu naukowego. Przy użyciu tej motody autor argumentuje, że pokolenie Z potrzebuje podstawowej refleksji teologicznej dotyczącej wykorzystania błogosławieństw Bożych do przekazywania funduszy i skarbów po pandemii COVID-19 na wsparcie otaczających ich działań duchowych.