Preparation of Young People for Confirmation: A Pauline Perspective - Adamczewski, Bartosz (Collectanea Theologica, 2024)
Wiele współczesnych programów przygotowania młodych ludzi do bierzmowania jest opartych na modelach teologicznych, które są poprawne w teorii, ale nieefektywne w praktyce. Często zakładają one, że młodzi ludzie poznają Ducha Świętego poprzez katechezę opartą na Piśmie Świętym. Niniejszy artykuł wykazuje, że dużo lepszą drogę przygotowania młodych do bierzmowania można znaleźć w autentycznych listach Apostoła Pawła. Pokazał on, że obecność Ducha Świętego w ludzkiej osobie nie jest tylko przedmiotem wiary, ale można także doświadczyć jej w wiarygodny sposób, który nie jest ograniczony do fenomenów charyzmatycznych. Ta droga oparta jest na odkrywaniu w sercach młodych ludzi szeregu cnót, które są całkiem nieoczekiwane w kontekście ich ludzkiego egoizmu, lenistwa itp. Dlatego muszą one być uznane za owoc Ducha Świętego, który rozszerza ludzkie serca, aby kochać i służyć ubogim. W ten sposób młodzi ludzie mogą także odkryć Chrystusa – jako Tego, który uniżył samego siebie, by służyć nie swojemu społecznemu statusowi, ale ludziom w potrzebie.