Teologiczno-systematyczne uzasadnienie sukcesji apostolskiej przez luterańskiego teologa Roberta Jensona - Zatwardnicki, Sławomir (Collectanea Theologica, 2024)
W artykule zajęto się twórczością Roberta Williama Jensona, który starał się uprawiać teologię maksymalnie otwartą ekumenicznie. W spuściźnie luterańskiego teologa znalazły się również zagadnienia ważne dla doktryny katolickiej. Celem artykułu jest zaprezentowanie teologiczno-systematycznego uzasadnienia sukcesji apostolskiej. Autor tekstu uznał, że w spuściźnie Jensona najbardziej interesujący jest związek doktryny eklezjologicznej z doktryną Pisma Świętego. W artykule ukazano związek urzędu kościelnego z normatywną rolą kanonu biblijnego, w tym służbę spełnianą przez Magisterium wobec spisanego słowa Bożego. Wyartykułowano również przekonanie Jensona, że sukcesja apostolska i Pismo Święte stanowią niezbędny warunek utrzymania diachronicznej komunii Kościoła z apostolskim początkiem oraz z chwalebnym spełnieniem Kościoła w życiu Trójjedynego Boga.