Can the Anglican Model Inspire the Renewal of the Catholic Church? - Sawa, Przemysław (Collectanea Theologica, 2025)
Artykuł dotyczy inspiracji dla Kościoła katolickiego, jakie mogą płynąć z modelu anglikańskiego. Pierwsza część przedstawia główne fundamenty anglikańskiej jedności w różnorodności, jak również niezbędne podstawy katolickiej eklezjologii i sposoby zachowania jedności Kościoła. Następnie artykuł omawia sposoby usankcjonowania obfitości ścieżek w Kościele, z zachowaniem prawdziwej jedności. Ukazuje pewne doświadczenia anglikańskie, które mogą być cenne i pomocne w poszukiwaniu dróg odnowy Kościoła katolickiego. Na szczególną uwagę zasługuje współistnienie wspólnot o różnym poziomie zaangażowania i aktywności duszpasterskiej, a także formacja w kierunku pogłębionej synodalności. Takie nowe drogi powinny być zawsze motywowane wiarą i celami misyjnymi.