Resolving the Ambiguity in Nahum 1:12: אם שׁלמים [ʾm šlmm] or משׁל מים‎ [mšl mym] - Chia, Philip (Collectanea Theologica, 2026)
Która fraza: אם שׁלמים czy też משׁל מים‎ znajduje się w Księdze Nahuma 1,12? Tradycja tekstowa jest w tym względzie podzielona. Septuaginta (LXX) i Peszitta popierają lekcję משׁל מים‎ w Na 1,12, podczas gdy Tekst Masorecki, Targum i Wulgata zachowują אם שׁלמים („chociaż są w pełni sił” lub „chociaż są kompletne”). Ta rozbieżność wywołuje istotne pytania dotyczące początkowego sformułowania wersetu, jego interpretacji i pochodzenia różnych lekcji, które pojawiły się w procesie transmisji. Aby zidentyfikować najbardziej prawdopodobny tekst oryginalny i zbadać potencjalne wyjaśnienia rozbieżności między tymi starożytnymi źródłami, w artykule wykorzystano krytykę tekstu jako główne podejście – przeanalizowano dowody rękopisowe, oceniono prawdopodobieństwo zmian transkrypcji i tłumaczenia oraz wzięto pod uwagę elementy kontekstowe i językowe.