The Nature of Mystical Experience from Various Philosophical Perspectives - Kiwka, Mirosław (Collectanea Theologica, 2025)
Wraz z niesłabnącym od kilkudziesięciu już lat kulturowym zainteresowaniem duchowością i mistyką w różnych ich wymiarach i znaczeniach pojawia się potrzeba pogłębionej refleksji filozoficzno-teologicznej nad tzw. doświadczeniem mistycznym jako swego rodzaju empirycznym aspektem religii. W poszukiwaniu teoretycznego opracowania fenomenu życia mistycznego człowieka w niniejszym artykule przeanalizowano poglądy pięciu filozofów polskich: Mieczysława Gogacza, Piotra Moskala, Jana A. Kłoczowskiego, Stanisława Judyckiego i Leszka Kołakowskiego. W ich publikacjach poszukiwano odpowiedzi na pytania o naturę doświadczenia mistycznego i jego ontyczne i empistemiczne uwarunkowania oraz charakterystyczne elementy strukturalne. Zwrócono również szczególną uwagę na kontekst życia religijnego, w którym ten rodzaj przeżycia z reguły występuje, a także na samą koncepcję mistyki i mistycyzmu, jakie wyłaniają się z określonego rozumienia natury doświadczenia mistycznego.