Noah’s Ark and the Ark of the Covenant - Adamczewski, Bartosz (Collectanea Theologica, 2021)
Podobieństwa pomiędzy arką Noego a ratującą łodzią w mezopotamskich opowiadaniach o potopie są szeroko znane. Podobnie znane są powiązania między arką Noego a szkatułą Mojżesza (Wj 2,3). Jednakże powiązania między „skrzynią” Noego a „skrzynią” Świadectwa nie przyciągnęły dotąd adekwatnej uwagi badaczy. Artykuł analizuje te powiązania na poziomach lingwistycznym i konceptualnym. Stara się ponadto prześledzić ich funkcję w hipertekstualnych powiązaniach opowiadania o potopie z Księgi Rodzaju z wcześniejszymi izraelskimi dziełami literackimi, szczególnie z Księgą Powtórzonego Prawa i Księgą Jozuego.