The Usage of ἀνήρ [anēr] and ἄνθρωπος [anthrōpos] in the Healing of the Gerasene Demoniac (Luke 8:26–39) - Blajer, Piotr (Collectanea Theologica, 2022)
Niniejsze studium uwzględnia użycie rzeczowników ἀνήρ i ἄνθρωπος w uzdrowieniu opętanego z Gerazy (Łk 8,26–39). Na wstępie autor analizuje ich występowanie w ewangelii Łukasza. W ten sposób pragnie zrozumieć logikę wyborów dokonanych przez ewangelistę. Oba rzeczowniki są często używane przez Łukasza i zdarzają się przypadki, gdy stosuje je jako synonimy. To, co na pierwszy rzut oka może wydawać się przypadkowym użyciem słów i wyrażeń, bez żadnej logiki, okazuje się metodyczną i przemyślaną strategią. Wykorzystanie dwóch różnych rzeczowników ἀνήρ i ἄνθρωπος podkreśla bowiem jaki wpływ na życie opętanego z Gerazy miało spotkanie z Jezusem. Techniki retoryczne, takie jak inclusio w Łk 8,27 i 8,38 oraz repetitio w Łk 8,29.33.35 zwracają uwagę czytelnika i uwrażliwiają go na przywrócone człowieczeństwo niegdyś opętanego mężczyzny z Gerazy. Tym samym wskazują najważniejszą postać Łukaszowego opisu uzdrowienia. Rozróżnienie pomiędzy dwoma rzeczownikami ἀνήρ i ἄνθρωπος, zgodnie z intencją „umiłowanego lekarza” Łukasza, powinno zatem zostać zachowane we współczesnych tłumaczeniach Biblii, co nie zawsze ma miejsce.