God, an Event of Proximity, Narrated in Luke 10:25–37 - Bedoya Bonilla, Diego Fernando (Collectanea Theologica, 2022)
Tak zwany „zwrot fenomenologiczny” proponuje powrót do świata przeżywanego doświadczenia, przezwyciężając sztywność klasycznej ontologii. W tym sensie również teologia proponuje mówić o migracji Boga ze świata pojęć do samego życia. Pamiętając zatem, że Bóg daje się w historii jako Tajemnica nieskończonej miłości, trzeba znaleźć nową kategorię, która mogłaby Go wyrazić, będąc wierną świadectwu biblijnemu. Wybraną kategorią jest „wydarzenie”, zgodnie z propozycją Claude’a Romano, który rozumie wydarzenie (happening) jako irracjonalność tego, co nieoczekiwane, która w istotny sposób wpływa na wszystko, co się z nią styka. Przypowieść o Samarytaninie (Łk 10,25–37) ukazuje Boga jako wydarzenie miłującej bliskości, która miłosiernie wybucha poprzez działania Samarytanina ratującego życie ciężko rannemu człowiekowi. Potwierdzenie możliwości użycia kategorii „wydarzenia” do mówienia o Bogu daje dopiero metoda narracyjna, do czego wykorzystujemy hermeneutyczny wkład A. Wénina, który czyni narrację najwłaściwszym językiem do wyrażenia cech Boga, w tym przypadku Jego miłosiernej bliskości.