Filial Duties in the Ugaritic Epic of Danilu and Aqhatu - Majewski, Marcin (Collectanea Theologica, 2023)
Lista synowskich obowiązków stanowi unikatowy dla literatury starożytnego Bliskiego Wschodu passus, w poemacie o Danilu i Aqhacie dodatkowo podkreślony przez jego czterokrotne powtórzenie w bliskim sąsiedztwie. To dlatego lista przyciągała i ciągle przyciąga uwagę badaczy, których interesuje zwłaszcza mądrościowy charakter wykazu synowskich powinności, kult przodków obecny w Ugarit i na starożytnym Wschodzie, rytuał rodzinny i obowiązki dzieci względem rodziców, a także Sitz im Leben listy, uważanej przez niektórych za część większej i zupełnie niezależnej od eposu całości, która to część została włączona do tekstu Aqhata z uwagi luźne skojarzenie z tematyką syna – dziedzica. Jako że dotychczasowe próby translacyjne i interpretacyjne wydają się niewystarczające, w artykule zaproponowano nowy przekład i nową próbę naświetlenia znaczenia i kontekstu tak poszczególnych obowiązków, jak i całej listy.