Intertextuality and Its Different Facets in the Narrative Analysis of the Book of Esther and 3 Maccabees - Trojanowska, Mariola (Collectanea Theologica, 2023)
Choć pełna interpretacja księgi Estery nastręcza wielu trudności podczas analizy, jednym z kluczowych i dobrze rozpoznanych aspektów jest jej identyfikacja jako tekstu uzasadniającego żydowskie święto Purim. Ta rola księgi sprawiła również, że odegrała ona istotną rolę w kształtowaniu innych podobnych żydowskich pism, stworzonych w celu podtrzymania tradycji i celebracji określonych świąt wśród Żydów żyjących w diasporze. W niniejszym artykule przeanalizowane zostały podobieństwa pomiędzy księgą Estery a apokryficzną 3 Księgą Machabejską, która została spisana dla Żydów w Aleksandrii. Podczas gdy ten temat był już kilkukrotnie opisywany w literaturze, w niniejszym artykule nacisk położony został na analizę podobieństwa w narracji obu ksiąg. W tym celu zidentyfikowanych zostało pięć głównych elementów podobieństwa narracyjnego, jak również przedstawione zostały liczne dodatkowe fragmenty paralelne. Dyskusja nad rozmieszczeniem tych fragmentów w różnych wersjach księgi Estery pozwala dodatkowo wzmocnić argumenty na rzecz pochodzenia 3 Księgi Machabejskiej z dojrzałej wersji tekstu Księgi Estery.