The Fear of the COVID-19 Pandemic and Its Relation to Religion - Krzos, Bartłomiej Marian (Collectanea Theologica, 2023)
Wiemy, że pandemia COVID-19 może być przyczyną lęku i poczucia zagrożenia. Istnieje głęboka potrzeba poszukiwania ucieczki od lęku i znajdowania jej w rzeczywistości, która daje większe poczucie pewności. W ramach tego poszukiwania religia może być potraktowana na trzy sposoby. Jej ujęcie negatywne połączone jest z pragmatycznym podejściem do świata. Obok negatywnego spotkać się można z pozytywnym podejściem do religii. Istnieje jeszcze trzecie podejście, w którym ma się do czynienia z traktowaniem religii jako odpowiedzi na trudności pandemii. Religia może służyć wówczas jako czynnik racjonalizujący czas pandemii. W tym ujęciu religia daje możliwość stworzenia dwóch strategii, dzięki którym człowiek może reagować na trudne sytuacje. Można by je nazwać kenotyczną i paliatywną.