John Zizioulas’ Trinitarian Ecclesiology - Siwecki, Leon (Collectanea Theologica, 2024)
Myśl prawosławnego teologa biskupa Jana Zizioulasa (1931–2023) dotycząca Kościoła jest przeniknięta perspektywą trynitarną. Osoby w Trójcy pozostają we wzajemnej komunii, zaś natura samego Boga jest relacyjna. Cechą istotną Kościoła jest komunia, co wynika z faktu, że Trójca stanowi komunię Osób. Tylko wiara w Boga Trójcę pozwala zrozumieć tak naprawdę, czym jest Kościół. Jedność trynitarna jest więc prototypem, zaś Kościół jest jej odbiciem. Zizioulas wskazywał, że Kościół jest ukonstytuowany poprzez dwuaspektową zbawczą ekonomię: dzieło Jezusa Chrystusa i dzieło Ducha Świętego. Kościół staje się hierarchiczny w takim sensie, w jakim sama Trójca Święta jest hierarchiczna: ze względu na specyfikę relacji. Aby stać się osobą, należy przełamać bariery indywidualizmu i wejść w życie komunii, co się urzeczywistnia w Kościele poprzez sakramenty Chrztu i Eucharystii. Celem artykułu jest zatem próba prezentacji i oceny koncepcji trynitarnej Jana Zizioulasa.