Tło starożytne 1 Kor 5,1 - Wojciechowski, Michał (Collectanea Theologica, 2024)
W 1 Kor 5,1 Paweł nawiązał do skandalu we wspólnocie korynckiej, gdzie chrześcijanin żył ze swoją macochą. Greckie i rzymskie źródła faktycznie potępiały takie sytuacje, nawet zakładając, że były one sporadycznie. Za winne uznawano kobiety raczej niż mężczyzn. Tolerancja okazana przez wspólnotę koryncką mogłaby się tłumaczyć przypadkami, kiedy taki związek był usprawiedliwiany przez jakieś specjalne okoliczności. Znanym nam przykładem jest małżeństwo Antiocha I z jego macochą Stratoniką opisane przez Appiana w Historii rzymskiej XI,10,59–61 (por. Plutarch, Demetriusz 38; por. dawniej Sofokles, Trachinki 1221–1229).